Velkommen hjem fra ferie og starten på reisen til god informasjonssikkerhet!

Hvordan har informasjonssikkerheten vært ivaretatt på ferien din? Hvordan er den ivaretatt på jobb? Vi har daglig tilgang til en mengde ulike IT løsninger som hjelper oss med informasjonsbehandling og deling av sensitive og ikke sensitive data hvor som helst og når som helst. Visst er det både morsomt og nyttig, men er det sikkert nok? Du har trolig føringer både hjemme og på jobb for hva som er de viktigste dataene og hva som trenger spesielle sikringstiltak for at vi skal kunne si at dataene eller informasjonen har tilstrekkelig sikkerhet. De som legger føringer er dere som familie, foreldre eller for eksempel ledelsen i selskapet ditt. I tillegg er det også helt klare føringer i lover og regler som vi alle må forholde oss til både på jobb og privat.

 

IT løsninger og den raske utviklingen gjør at vi får stadig bedre og mer tilpassede IT løsninger både til jobb og fritid. Ikke minst ser vi dette når vi er på sommerferie. Sosiale medier som Snapchat, Facebook, WhatsApp og Instagram har trolig gått varmt i sommer for å gi alle rundt deg nyttig og unyttig informasjon om deg og dine. Postkortene er byttet ut med Facetime eller Skypevideoer med de der hjemme som får ta del i alle aktivitetene du og familien opplever når det faktisk skjer.

 

Barna dine har kanskje spilt Clash Royal med nabogutten hjemme i gata. Waze har tatt deg dit du vil hvor som helst i verden og ved hjelp av andre brukere viste du hvor køen var og hvor du skulle kjøre for å komme frem i tide til grillselskapet på stranden. Du har hatt en helt unik mulighet til å dele alt du gjør med noen. Hvor som helst, når som helst. Du har til og med også kanskje hatt kontroll på huset ditt hjemme ved hjelp av smarthus teknologi som gir deg temperatur, status på katten og adgang til håndverkeren som gjør ting ferdig til du kommer hjem fra ferien. Du har trolig også målt og delt (f.eks på Endomondo) helsegevinstene dine og formen din via smarttelefonen og smartklokken din hvis du har vært flink til å trene.

 

Forsikringsinformasjon ligger i forsikringsappen om uhellet skulle være ute og bankappen gjør at vi kan gjøre overføringer og betale regninger mens vi er på reise. Vi deler restaurant regningen med Vipps eller andre mobile betalingsløsninger og får hjelp av kartapplikasjoner når vi har gått oss bort. Kanskje har du liste over hvilke medisiner du går på eller mat du ikke tåler. Kanskje har du til og med vært avhengig av bruk av nødnummer og kontakt med nødetatene i ferien din.

 

Kort sagt er vi vant til å få IT løsninger vi trenger, der vi er og når vi trenger de til riktig oppgave. Vi antar også at dette er sikkert og helt sikkert greit siden det er så mange andre som gjør det. -men ER det virkelig det? Mye av dette kommer faktisk an på hvordan du bruker det og hva DU faktisk gjør for å opprettholde sikkerheten på informasjonen din og til de du er glad i. Det er også viktig å vurdere hvor avhengig vi er blitt av disse løsningene og hvor viktig det er at de faktisk gir oss riktig informasjon og fungerer.

 

Det er fullt mulig å bruke disse løsningene sikkert nok. Du må bare være bevisst nok..

 

Her finnes det mange formaninger og tips om hvordan man kan gå frem. En av de viktigste tipsene er at alt du deler på de sosiale og «åpne» mediene bør være informasjon du hadde kunne delt i all offentlighet på torget eller i kantina på jobben. Men hva gjør du med informasjon som du bare vil dele med noen få som du stoler på? Er du bevisst på dette? Er familien din bevisst på dette?

 

Tilbake på jobb

Dette er direkte overførbart til informasjonssikkerhet på jobben. Alle de gode mulighetene for deling av informasjon og kunne ha tilgang på informasjon hvor som helst, når som helst, krever god nok bevissthet om hvordan dette gjøres riktig. Vi snakker mye om digital transformasjon og faren for å bli forbigått av disruptive selskaper. Moderne IT løsninger vil gjøre din bedrift mer moderne, konkurransedyktig og skodd til å drive innovasjon, men de kan også fort skade dere mer enn du aner. Vi er allerede kanskje også mer avhengig av denne informasjonen enn vi aner?

 

Både på hjemme og på jobb er det viktig at vi er klar over hvordan vi er sikret at vi har tilgang på kritisk informasjon og at kritisk informasjon ikke kan aksesseres eller endres av uvedkommende.

 

Det er derfor viktig at man tenker moderne sikkerhet og moderne sikkerhetstiltak. Dette krever som sagt bevissthet om hva man ønsker å beskytte og en god plan for hvordan man skal beskytte det. Det må også vedlikeholdes. Dette gjelder like mye organisatoriske og menneskelige tiltak som teknologiske tiltak. Følg med videre i sikkerhetsbloggen hvor vi straks skal diskutere dette nærmere.

 

Legg igjen en kommentar